leadforensics

Afwerkmogelijkheden voor hardcovers

Duik mee in de wereld van hardcovers. Als je een boek wil laten drukken komt er van alles op je af. Hoe meer je jezelf erin verdiept, hoe meer je erachter komt dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Dat geldt ook voor de afwerkmogelijkheden van je hardcover. Zo’n cover is veel meer dan alleen de bescherming van de inhoud. Je kunt er hele mooie dingen mee doen! Welke? In dit artikel lichten we er een aantal uit. 

Wat is een hardcover?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een hardcover eigenlijk? Een hardcover, ook wel bekend als een hardback, is een harde, stevige omslag van een boek. Zo’n harde kaft is meestal gemaakt van grijskarton bedekt met papier, stof, leer of een ander materiaal. Dit in tegenstelling tot een softcover of paperback, waarbij de omslag meestal flexibeler is. 

Een hardcover beschermt de inhoud van een boek tegen slijtage. Hardcovers worden daarom regelmatig gebruikt bij hoogwaardige boekproducties, zoals kunstboeken en naslagwerken. 

HOOG. detailshot kleur op snee

Uit welke onderdelen bestaat een (hard)cover?

Voordat we je meer vertellen over de afwerkmogelijkheden van een hardcover, is het belangrijk dat je een aantal termen kent. Een cover, ook wel kaft of boekband genoemd, bestaat namelijk uit verschillende onderdelen: 

Voorplat

Het voorplat is de voorkant van de boekcover. Op het voorplat vind je meestal de titel van het boek, de namen van de auteur(s), maar ook visuele elementen die de sfeer van het boek weergeven.

Achterplat

Nu je weet wat het voorplat is, kun je deze wel raden. Het achterplat is -inderdaad- de achterkant van de boekcover. Op het achterplat vind je regelmatig een korte samenvatting van het boek, eventueel een barcode of informatie over de uitgeverij. 

Rug

De rug van een boek verbindt het voorplat met het achterplat. Het is het deel dat je ziet wanneer jouw boek in een boekenkast staat. Vaak vind je op de rug van het boek nogmaals de titel en de naam van de auteur(s). 

Stofomslag

De stofomslag is een losse, beschermende omslag om het boek. Deze omslag bevat vaak extra informatie zoals een samenvatting, recensies of informatie over de auteur(s). Een stofomslag is geen must, maar optioneel.

Boekblok

Officieel geen onderdeel van de cover, maar wel handig om te weten. Het boekblok is de inhoud van het boek. 

Welke afwerkmogelijkheden zijn er voor hardcovers?

Nu je weet wat een hardcover is en uit welke onderdelen deze bestaat, kunnen we de diepte in. Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor een hardcover, dan zijn er verschillende opties om jouw boekcover zo mooi en passend mogelijk te maken. 

Verschillende diktes platten

De diktes van de platten hebben veel invloed op hoe de hardcover eruit ziet, maar ook hoe deze aanvoelt. Over het algemeen geldt: Hoe dikker de platten, hoe luxer de uitstraling. We onderscheiden de volgende diktes als het gaat om de platten van een hardcover boek: 1, 1.5, 2, 2.5 en 3 mm.

De bindwijze

Ook de bindwijze heeft een grote stem als het gaat om de uitstraling van jouw boek. De bindwijze is de manier waarop de pagina’s (het boekblok) zijn bevestigd aan de rug en de cover van een boek. Dat kan met lijm (gelijmd) of met garen (gebonden), of een combinatie van die twee (gelijmd gebonden).

Een populaire bindwijze is de Zwitserse. Hierbij ligt de rug los van de cover, waardoor het naaigaren zichtbaar is. Het boekblok is ingelijmd op het achterste plat. Dit geeft je boek een creatieve uitstraling en het zorgt ervoor dat het maximaal open kan liggen. Dat effect kan trouwens ook worden bereikt door gekartonneerde platten op een boekblok te leggen. De rug blijft dan zichtbaar. Dit geeft een boek een unieke uitstraling. 

Enjoy Everyday Design detailshot bindwijze rug

Kapitaalbandjes

Een kapitaalbandje is een bandje dat aan de boven- en onderkant van de rug van een boek wordt aangebracht. Precies tussen de rug en de kaft in. Traditioneel werd zo’n kapitaalbandje gebruikt om de kwetsbare randen van het boek te beschermen tegen slijtage en om de rug van het boek te versterken. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt voor de uitstraling van het boek.

De oversteek

Met de oversteek bedoelen we het deel van de kaft dat uitsteekt ten opzichte van de pagina’s van het boek. Je kunt kiezen voor een minimale oversteek: de pagina’s liggen dan vrijwel gelijk met de cover, of juist een ruime oversteek: de cover steekt dan een stuk uit ten opzichte van de pagina’s. Het voordeel van een ruime oversteek is dat het boekblok beter beschermd is tegen slijtage. Bovendien zijn er bij een minimale oversteek geen kapitaalbandjes mogelijk. Iets om over na te denken. 

Het materiaal

Leuk om mee te spelen: het materiaal van de hardcover. Zo kun je kiezen voor een stoffen bekleding van de cover, of speciaal papier. We hebben zelfs een keer ijzerhoudende folie gebruikt, zodat de titel van het boek in magnetische letters op de cover stond. Lang verhaal kort: er is heel veel mogelijk!

Move - Scheepens Your Creative Agency bewegende titel

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden!

Zoals we al vertelden hebben we in dit artikel slechts een aantal afwerkmogelijkheden uitgelicht. Hopelijk heb je hiermee alvast een beeld gekregen van de opties die er zijn om jouw hardcover zo mooi mogelijk te maken. Heb je vragen? Ben je benieuwd naar welke mogelijkheden het beste bij jouw project passen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken heel graag met je mee. 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?