leadforensics

Een fotografie- of kunstboek laten maken? Zo gaat dat!

In samenwerking met: Jeroen Kummer, Kummer & Herrman

Als fotograaf en/of kunstenaar is er misschien wel niets mooier dan jouw werk tastbaar te bundelen tot een mooi boek. Dat is dan natuurlijk niet zomaar een boek. Je wil dat je werk écht goed uit de verf komt. Dat het boek het verhaal achter jouw werk vertelt. Dat het hele verhaal klopt van begin tot eind. Van de kaft tot de laatste pagina. Bij NPN Drukkers doen we er alles aan om samen met jou dat resultaat te bereiken. We luisteren naar je, we denken met je mee, we zijn kritisch wanneer dat nodig is en laten je mogelijkheden zien waar je misschien zelf nog niet aan gedacht had. Allemaal met dat ene doel: een boek maken waar je ontzettend trots op bent. 

Denk jij erover na om jouw werk te bundelen in een boek? In deze blog vertellen we je waar je op moet letten bij het drukken van een kunst- of fotografieboek. We kijken naar het hele plaatje: vanaf het moment dat het idee bij jou ontstaat tot het moment dat jouw boek ‘geboren wordt’ in onze drukkerij. 

Het idee

Heb je het idee om een boek te laten maken, dan is het allereerst belangrijk om dat idee vorm te gaan geven. Dat kun je natuurlijk zelf doen, maar het kan ook fijn zijn om direct al een ontwerpbureau aan te haken. Kummer & Herrman bijvoorbeeld. Zij hebben uitgebreide kennis van zaken, staan nét iets verder van je materie af en kunnen het idee vanuit alle perspectieven bekijken, dus ook vanuit het perspectief van de ontvanger. Niet geheel onbelangrijk! Bij Kummer & Herrman denken ze namelijk ook met je mee over hoe én waar je jouw boek het best kunt verkopen. 

Daarnaast krijg het verhaal achter je werk vorm door er van begin af aan goed over na te denken met een ontwerper.

Ontwerpkeuzes

Zodra je idee helder is en je precies weet welk verhaal je wil vertellen, komt het lastige stuk: keuzes maken. Lastig, omdat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn en je op die manier telkens weer op nieuwe ideeën kunt komen. In eerste instantie gaan die keuzes vooral over redactie, de organisatie van de inhoud:

  • Hoe edit je het beeld? 
  • Hoe verdeel je het materiaal over de pagina’s?
  • Wil je heel veel energie overbrengen via het boek, of juist rust en kalmte uitstralen?
  • Welke kleuren passen bij jouw werk/verhaal?
  • Wil je veel of weinig tekst in het boek?
  • Wat past het beste op het gebied van typografie?

Het zijn allemaal aspecten om goed over na te denken. Hoe beter je nadenkt over deze keuzes, hoe beter het eindresultaat zal worden!

Vorm en materiaal

Deze fase loopt vaak samen met fase 2. Ook het materiaal en de vorm hebben een enorme invloed op het gevoel wat de ontvanger bij jouw boek gaat krijgen. Daarnaast kan het ook veel betekenen voor de uiteindelijke kosten. Wanneer het gaat over het materiaal en de vorm kun je aan de volgende aspecten denken:

  • Het formaat
    Groot of klein, dik of dun. Het doet allemaal iets met hoe het boek uiteindelijk aanvoelt. Een groot, dun boek voelt anders aan dan een klein, wat dikker boek. Grotere bladzijden voelen anders aan dan kleine Het formaat is afhankelijk van de ontwerpkeuzes én andersom. Denk er dus niet te licht over. 
  • De papierkeuze

Op het gebied van papier is er enorm veel mogelijk. Mat en zacht, of juist scherp, hard en briljant? Je papierkeuze heeft effect op hoe het boek aanvoelt, maar ook op hoe de kleuren uitkomen. Wil je de kleuren van jouw werk er echt uit laten springen? Dan kies je voor een andere papiersoort dan wanneer je het geheel wat rustiger wil houden. 

Kleuren en lithografie

De kleuren heb je bepaald tijdens het ontwerpproces, maar die zijn in deze fase nog digitaal. Het is natuurlijk de bedoeling dat de kleuren zó omgezet worden, dat ze op papier precies zo uitkomen hoe je het bedacht hebt. Ofwel van RGB- naar CMYK kleuren. Dit proces noemen we lithografie. Onze lithograaf helpt je hierbij. 

Persproeven

Wij zorgen altijd dat er een persproef wordt gemaakt. Het is voor jou als fotograaf of kunstenaar natuurlijk superbelangrijk dat alle kleuren perfect uitkomen. Soms is het nodig om bij te sturen, omdat het resultaat nog niet meteen naar wens is. Dat is niet erg, dat is júist waarom de proef hebben gemaakt. We kunnen bijsturen in de lithografie, of zelfs in de papierkeuze. 

Is de persproef helemaal naar wens? Dan gaat het de productie in. Je bent bij ons van harte welkom om te komen kijken aan de pers. Zo ben jij erbij wanneer je boek geboren wordt: een mooi en bijzonder moment!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?