leadforensics

NPN Drukkers drukt probleemloos op stone paper

Stone paper oftewel papier (gedeeltelijk) van steen. Hip én een duurzaam alternatief. Er komt namelijk geen boom aan te pas. Maar wat is steenpapier precies? En voor welk drukwerk kan het precies gebruikt worden?

Wat is steenpapier?

Op het eerste gezicht verschilt steenpapier niet zo veel van het ‘gewone’ houtpulp papier. Het zit ‘m juist in de ontwikkeling ervan. Stone paper is namelijk gemaakt van restmateriaal uit steengroeves: calciumcarbonaat. Het tot poeder gemalen steen wordt vermengd met 20 procent gerecyclede HDPE, een kunstof van waterstof en koolstof. Dit is een soort stugge plasticsoort, dat ook wordt gebruikt bij het maken van vuilniszakken. 

Daarnaast wordt er voor dit papier geen boom gekapt, het kost nauwelijks energie én er wordt vrijwel geen water gebruikt. Kortom, het is ook nog eens zeer duurzaam. 

Duurzame voordelen

Als we alleen kijken naar de milieu-impact van gedrukte folders, boeken en kranten is dat aanzienlijk. Het hoogwaardige product dat voor 80 procent uit steen bestaat, heeft daarentegen een lage CO2-uitstoot. Bij NPN Drukkers vinden we de duurzaamheidsaspecten belangrijk en met de productie van een ton steenpapier bespaar je maar liefst 975 kilo CO2 ten opzichte van het bekende papier. Naast bovenstaande voordelen is steenpapier ook:

  • 100 procent waterproef; vloeistoffen hebben geen enkel effect op het product. Wordt het nat? Wrijf het gemakkelijk weer droog.
  • gemaakt zonder schadelijke stoffen.
  • geheel gemaakt van restproducten; voor een ton papier worden 18 bomen gekapt. 
  • gemaakt zonder water; voor 1 ton pulp papier is 35.000 liter water nodig.
  • lastig te scheuren.

Drukkwaliteit

Met de nieuwe Komori Lithrone G40 LED-UV zorgt NPN Drukkers ervoor dat stone paper probleemloos wordt verwerkt. Naast de al eerder genoemde kwaliteiten als briljante kleuren en het feit dat het ongestreken drukwerk direct droog is, is ook stone paper ongevoelig voor smetten. De machine levert dus ook op steenpapier zeer hoogwaardig drukwerk. Stone paper kan voor divers drukwerk worden ingezet. Denk aan: brochures, folders, verpakkingen en notitieboekjes.

Lithograaf bewerkt afbeelding 2

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?