leadforensics

Marc Gijzen, het vak van een lithograaf

Marc Gijzen is lithograaf en helpt ons regelmatig om ervoor te zorgen dat onze projecten resulteren in prachtige eindresultaten. Wij waarderen de samenwerking met Marc enorm en stellen hem graag aan je voor in dit interview.

Samenwerken met NPN Drukkers

“Onze samenwerking is heel open en eerlijk. We waarderen elkaar en ik ken inmiddels bijna iedereen die er werkt. Met sommigen heb ik zelfs een vriendschap opgebouwd. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen.
Wanneer ik bij NPN Drukkers ben loop ik vrij door het gebouw. Ik voel me geen bezoeker, het voelt echt als familie. De sfeer is er fijn en ik voel me er enorm thuis. Dat is niet bij iedere drukkerij zo. 

Bij NPN Drukkers durven ze heel onderzoekend te zijn. Ze geven mij de ruimte en we hebben samen al veel geëxperimenteerd. Deze drukkerij is altijd één van mijn eerste keuzes als ik iets wil proberen. Drukwerk krijgt daar alle aandacht. Dat is voor mij echt een enorme toegevoegde waarde.”

– Marc Gijzen, lithograaf

Een lithograaf, wat is dat eigenlijk?

“Kort gezegd optimaliseer ik beeldmateriaal voor drukwerk. Dat bestaat uit twee delen. Het eerste deel is technisch. Ik zorg dat de beelden zodanig verwerkt worden, dat ze voorspelbaar worden in de productie. Daarmee bedoelen we dat we weten hoe de kleuren uitkomen op het papier. Er wordt hierbij altijd rekening gehouden met de papiersoort, omdat deze een grote invloed heeft op het uiteindelijke drukresultaat. 

Dan is er ook nog het inhoudelijke deel. Hierbij werk ik in het beeld om ervoor te zorgen dat het goed uitkomt. Bij een boek of folder is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een lijn zit in de beelden die we gebruiken. De kleuren moeten overeenkomen en er moet beweging in de beelden zitten. De kracht van het drukwerk moet goed overkomen. Ik zit tussen ontwerpers, kunstenaars en drukkers in en breng alles samen.”

Mijn werk als lithograaf

“Ik ben er het liefst al vroeg in de ochtend. Dan heb ik mijn focustijd waarin ik aan mijn projecten werk. In de ochtend werk ik aan de beelden en in de middag ga ik organiseren. Ik heb dan contact met klanten en partners en voer perscontroles uit. Dat laatste is erg belangrijk. Het goed afstellen van de pers is van grote invloed op het eindresultaat. We kiezen een basis setting en gaan vanuit daar verder. Dat is altijd een mooi moment, je ziet het drukwerk dan geboren worden. Ook ben ik vaak aanwezig als een productie wordt gepresenteerd aan publiek. Ik vind het erg leuk om de reacties te zien.”

Waar ik gelukkig van word

“Het kijken en met beeld bezig zijn. Als zoon van een kunstenaar heb ik dat op jonge leeftijd al geleerd. Het is fascinerend om te zien hoe beeld werkt. Juist die creatieve kant spreekt mij heel erg aan. Daarnaast houd ik echt van papier en inkt. Vroeger ben ik daarom ooit in een drukkerij begonnen. Een boek moet lekker ruiken!

Ook het samenwerken vind ik erg leuk. Vaak zit ik samen met fotografen en kunstenaars. Zij zijn kritisch en willen uiteraard dat hun werk goed gepresenteerd wordt. Door empathisch te kijken en luisteren zorg ik ervoor dat het eindresultaat precies aansluit bij wat zij in gedachten hebben.”

Ik ben niet bang voor een uitdaging

“Elke productie is anders in de uitvoering, papierkeuze en omvang. Je begint telkens vanaf nul en kijkt hoe het optimaal gepresenteerd kan worden. Het hele samenspel blijft elke keer weer opnieuw een uitdaging. Dat maakt het verfrissend. Ook de onderwerpen zijn telkens weer anders, waardoor ik keer op keer moet nadenken over hoe ik het onderwerp zo goed mogelijk tot uiting kan brengen. Dit vind ik overigens fijne uitdagingen. Ze zorgen ervoor dat creatief kan zijn en blijven en dat mijn werk nooit een standaard trucje is.”

Lithograaf bewerkt afbeelding 2

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?