leadforensics

De waarde van Lithografie!

‘NPN drukkers’ heeft als één van de weinige drukkerijen in Nederland een eigen lithograaf in huis die beelden digitaal optimaliseert. Er is een steeds grotere diversiteit aan beeldmateriaal door de hoeveelheid aan apparatuur. Digitale lithografie zorgt voor evenwicht en consistentie in beeldkwaliteit. 

Wat is lithografie eigenlijk?

Lithos is Grieks voor steen. Het woord lithograaf verwijst nog naar de tijd waarin een afbeelding of een tekst via een steen met inkt werd bedrukt. De litho- graaf zette het beeld dus op de steen. Nu gebruiken we de computer, die van het beeld bestanden maakt voor op de drukpers.

We hebben het dus over digitale lithografie. Dit is een fase in het productieproces, vóór het definitieve offset drukken. De kwaliteit van foto’s, dia’s, teksten en tekeningen worden door een lithograaf geoptimaliseerd. Diverse technische aspecten als ‘witpunt, resolutie / schalen, profielgebruik, het omzetten van RGB naar CMYK en scherpte’ worden toegepast op de aangeleverde beelden. Bestanden worden ook aangepast aan de papierkeuze. Want elke papiersoort reageert anders op het drukproces. 

Goede lithografie is de basis.

Professionele lithografie is essentieel om een optimaal drukresultaat te bereiken. Elk beeld wordt afzonderlijk aangepast. Onze opdrachtgevers zijn veelal fotografen, ontwerpers en uitgevers waarmee we nauw overleg voeren over hoe de sfeer en uitstraling van beeldmateriaal moet worden gereproduceerd. Het fundament voor kwalitatief mooi drukwerk wordt in de voorbereiding gelegd. 

Opdrachtgevers hebben vaak een voorkeur voor ongestreken papier omdat het natuurlijk oogt en mooi aanvoelt. Toch kiest men niet voor dit papier. Het algemene beeld is nog steeds dat het drukresultaat op ongestreken papier teleurstellend is: donkere, dichtgelopen beelden zonder detail en kleurkracht. 

Maar lithografie vergroot de keuze aan papiersoorten waardoor drukwerk onderscheidend wordt. Aan de hand van papiercollecties uit alle windstreken, kunnen wij interessante keuzemogelijkheden geven.

Kom het resultaat bekijken!

Wij hebben de laatste jaren heel wat ‘Best Verzorgde Boeken’ gedrukt voor nationale- en internationale opdrachtgevers. Kom ze eens bekijken! Aan de hand van deze boeken is het resultaat van de lithografie goed zichtbaar. En bent u benieuwd of uw huidige drukwerk verbeterd kan worden? Maak dan een afspraak bij NPN! 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?