leadforensics

Zes tips over het drukken van jouw eigen boek

Wanneer je een boek laat drukken, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden zoals bijvoorbeeld het formaat, het gebruiksgemak, de uitstraling, de papierkeuze en het economisch aantal. Ga na wat voor boek het moet worden. Is de tekst leidend, of wil je juist de afbeeldingen eruit laten springen? Allebei kan natuurlijk ook!
Het is goed om je hierin te verdiepen vóórdat je begint met je ontwerp. Zo kun je het ontwerp aan laten sluiten op deze factoren, zodat je tot het beste resultaat komt.

1. Bepaal de juiste papiersoort voor jouw boek

We raden aan om als eerste te kijken naar welke papiersoort het beste past bij jouw boek. Ga je veel tekst gebruiken? Dan moet deze natuurlijk goed leesbaar zijn op het gekozen papier. Voor afbeeldingen wil je natuurlijk knallende kleuren. Een combinatie van beide is uiteraard ook mogelijk.
Globaal onderscheiden we gestreken en ongestreken papiersoorten. Een gestreken papiersoort heeft een gesloten structuur en zorgt er voor dat de inkt minder wordt geabsorbeerd door het papier met als gevolg dat de kleuren van de inkt briljanter over komen. Daarentegen heeft ongestreken papier een open structuur, waardoor de inkt meer wordt geabsorbeerd door het papier. In beide categorieën zijn tal van fabricaten en specificaties te verkrijgen.

Ook gekleurde papiersoorten behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er keuzes te maken op het gebied van tactiliteit (gevoelswaarde) van het papier: Er zijn gladdere en ruwere soorten die ook weer qua tint verschillen. Alle soorten hebben zo hun aandachtspunten!

2. Kies de juiste looprichting van het papier

De pagina’s van jouw boek moeten mooi vlak liggen en prettig zijn om doorheen te bladeren. Je wilt natuurlijk geen bobbelend boekblok! Daarom is het belangrijk om te kijken naar de looprichting van het papier. De looprichting heeft te maken met hoe de vezels liggen. We onderscheiden hierin Breedlopend (BL) en Langlopend (LL). Veel papiersoorten worden zowel Breedlopend als Langlopend geproduceerd, zodat je altijd een efficiënte drukvelindeling kunt maken.
 
Er zijn echter ook papiersoorten die enkel Breedlopend of juist Langlopend geproduceerd worden. Dat kan betekenen dat je met bepaalde soorten tot een inefficiënte drukvelindeling komt. Dat betekent dat je minder pagina’s uit een drukvel kunt halen dan bij een ideale looprichting. Je begrijpt dat dat gevolgen heeft voor de kosten van je boek, zeker wanneer het veel pagina’s heeft. Wanneer het om grotere hoeveelheden papier gaat kan er op aanmaak papier besteld worden, dan kan er rekening gehouden met een optimale indeling in combinatie met de looprichting.

3. Kies het juiste formaat op basis van het aantal pagina’s

Het aantal pagina’s dat je per drukvel kunt produceren is afhankelijk van het gekozen formaat: Op basis van een vel 72 x 102 centimeter, kun je een maximaal boekformaat van 24 x 34 centimeter maken en kun je 16 pagina’s op een drukvel kwijt. Een afgewerkt formaat van 17 x 24 centimeter, wat veel gebruikt wordt bij boeken, levert dus 32 pagina’s per drukvel op. Bij een vierkant formaat van bijvoorbeeld 21 x 21 centimeter kun je 24 paginakaternen maken. De keuze voor een formaat heeft dus veel invloed op de kosten.

4. Bepaal de juiste lithografie

Wanneer je de papiersoort hebt gekozen is het belangrijk om de afbeeldingen van het juiste papierprofiel te voorzien. Dit draagt bij aan een optimaal drukresultaat. Opdikkende ongestreken papiersoortensoorten “zuigen” de inkt meer op dan papiersoorten met een strijklaag, ook wel MC-soorten genoemd.
Onze lithograaf helpt je graag het meest optimale resultaat voor de gewenste papiersoort te bereiken. De wijze waarop beelden worden omgezet kan grote invloed hebben op het drukresultaat. Bespreek daarom van tevoren welke papiersoort je de mooiste uitstraling vindt hebben en op welke manier de beelden omgezet dienen te worden. Beelden kunnen individueel worden omgezet, maar ook in een batch, wat sneller en goedkoper is. Tegenwoordig kun je met goede lithografie op onze LED UV-pers zeer kleur- en contrastrijke drukresultaten bereiken.

5. Maak keuzes als het gaat om de afwerking

Een hardcover of een softcover, garenloos, of genaaid gebonden, of wellicht Otabind wat een optimale vlakliggendheid geeft. Dit laatste kan een pre zijn als je in een ontwerp met veel doorlopers werkt. Bij een softcover moet je rekening houden met de zijbelijming op de eerste en laatste pagina van het binnenwerk en de platrillen op de cover! Bij een hardcover kun je kiezen tussen een ronde of een rechte rug, wel of geen kapitaalbandjes, normale of minimale oversteek van de band. Allemaal zaken die esthetisch bijdragen aan de kwaliteit en eigenheid van een boek.

6. Kies je cover!

Ook ten aanzien van afwerking en uitvoeringen van boekbanden zijn er talloze zaken te kiezen. Deze keuzes maken van je boek een uniek product en hebben naast financiële-, ook praktische consequenties.

In de eerste plaats heb je naast een gelamineerde boekband ook de mogelijkheid om allerlei bijzondere bandmaterialen op het boek te laten verwerken. Kijk eens bij www.winter-company.com/nl/ voor de nodige inspiratie.
Er kan gecombineerd worden met lakken, preegvormen en folies. Maar let op, niet iedere folie hecht op iedere ondergrond. Soms is het verstandig vooraf een test te laten maken zodat je zeker weet dat je tevreden bent met het resultaat. 

Kortom, een hoop dingen om over na te denken. We kunnen ons voorstellen dat dit ingewikkeld voor je kan zijn. Voor ons is het dat gelukkig niet! We helpen je graag met het ontwerpen en uitwerken van jouw ideeën, zodat je het maximale eindresultaat bereikt. Zo ontstaan er geen teleurstellingen en voorkomen we dat er dubbel werk verricht moet worden.
Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden! 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?