2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek in handen 2

In gesprek met: Sandra Heshof

Ruim 340 pagina’s met unieke verhalen, prachtig beeldmateriaal, interviews met kunstenaars en de bekende Bredase muurschilderingen. De eerste druk – met een oplage van 1000 stuks – was binnen no-time uitverkocht. Maar niet getreurd: de persen draaien alweer op volle toeren. In februari is de tweede druk leverbaar!

Blind Walls Gallery is hét museum op straat

Meer dan 90 muurschilderingen vertellen de verhalen van Breda. Internationale kunstenaars werken aan een steeds groter wordende collectie muurschilderingen in deze Brabantse stad. De schilderingen vertellen verhalen over het verleden, heden en de toekomst van Breda.

Het vijfjarige bestaan van Blind Walls Gallery mocht niet onopgemerkt blijven. Founder Dennis Elbers wilde dit middels een jubileumboek vereeuwigen. “Met een team van experts zijn we aan de slag gegaan. Het idee is van Graphic Matters, het ontwerp gemaakt door George & Harrison, binderij Patist was verantwoordelijk voor het binden en wij (NPN Drukkers) voor het drukwerk”, vertelt Sandra.     

2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek open 11
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek open in handen
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek open
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek uitslaander

Basis van het ontwerp

Het jubileumboek is al een kunstwerk op zich. Het heeft een kleurrijke omslag met de alleszeggende tekst ‘een geschilderde geschiedenis van Breda’. Om dit ook met eigen ogen te kunnen zien, is de binnenkant van de omslag tevens een plattegrond, waarmee je gemakkelijk – en in real life – langs alle muurschilderingen kunt dwalen. 

‘Verdieping is echter door het hele boek te vinden en kan worden opgezocht wanneer de lezer daar behoefte aan heeft door het gebruik van uitslaanders’

Jolinde van Gelderen, designer bij George & Harrison

“De schilderingen vormen door hun sterke visuele karakter de basis van het boek. Verdieping is echter door het hele boek te vinden en kan worden opgezocht wanneer de lezer daar behoefte aan heeft door het gebruik van uitslaanders. De jaartallen van deze verhalen bepalen de volgorde van de muren in het boek en helpen de lezer door de bladzijden te navigeren”, zegt Jolinde van Gelderen, designer bij George & Harrison.  

Dennis Elbers, creative director Blind Walls Gallery: “We wilden graag een boek dat zowel street art als het cultureel erfgoed met elkaar combineert. Die combinatie maakt het toegankelijk voor iedereen. Voor zowel Bredanaars, street art-liefhebbers én toeristen. En als ik dan een boek ga maken, dan moet het er eentje zijn die prijzen kan winnen. 

Het kleurrijke Blind Walls Gallery-boek is echt een prachtig jubileumboek geworden.”

In de ban van het boek

“Het is zeker een prachtig boek geworden!”, zegt Sandra. “Toen ik het eerste complete boek van de binder had ontvangen, ben ik alleen in een hoekje gaan zitten; hartslag in mijn keel, kijkend naar het eindresultaat in mijn handen. Ik was echt onder de indruk. Het geheel klopte gewoon. Het volgende moment wordt het boek aan de klant overhandigd. En dan gaat het snel. Heel Breda was in de ban van het boek. 

De totale duur van de productie kostte uiteindelijk zes weken en het boek was met 1000 exemplaren in één week uitverkocht. De verkoop ging sneller dan het productieproces. Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt.”

‘Het duurde zes weken om het boek te produceren en het was – met 1000 exemplaren – in één week uitverkocht!’

Sandra Heshof, NPN Drukkers

2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek bladeren
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek stapel rug en gedeelte voorzijde zichtbaar
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek voorzijde cover
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek open
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek cover open

Het proces bij NPN Drukkers

Sandra: “Eind mei vorig jaar ontvingen we specificaties van ontwerpbureau George & Harrison. De aanvraag was uitgebreid en had enorm veel opties. Ondertussen was Dennis een crowdfunding gestart voor dit boek, zodat we ook het budget konden bepalen. In augustus kregen we definitief een ‘go’. 

De uitdaging zat ‘m vooral in de combinatie van alle uitslaande pagina’s, de verschillende papiersoorten en de afwerking. Ook hier – wat we al eerder zagen bij AkzoNobel – waren de drukmogelijkheden onderdeel van de ontwerpfase. Dit zou geen standaard productie worden. Daarop heb ik meteen de expertise van Boekbinderij Patist, Mike Silva ingeschakeld. Met hen heb ik al veel speciale producties gemaakt en zij zijn technisch erg goed”.

Een race tegen de klok!

“Begin oktober werd de blanco dummy opgeleverd. Met wat kleine aanpassingen konden we aan de slag. Het werd een race tegen de klok. Zeker toen ook nog de oplage werd verhoogd. Super natuurlijk – en normaal kost dat ook geen extra tijd – maar het hele boek moest met de hand vergaard worden.

Eind oktober ontvingen we het complete bestand van George & Harrison. Alle beelden werden omgezet en waar nodig lithografisch aangepast. Toen ik de totale proef zag, was ik echt onder de indruk. Bij elke stap in het proces krijg je een steeds beter beeld van hoe het er echt uit gaat zien. Natuurlijk blijft het altijd spannend of de ontwerper en de klant ook zo enthousiast zijn. En of je hun idee op de juiste manier vertaalt op papier”, zegt Sandra. 

‘Of we NPN zouden aanbevelen? Ik zou het niet alleen doen; we doen het!’’

Dennis Elbers, creative director Blind Walls Gallery

2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek schutblad
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek open in handen
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek covers stramien
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek open

Resultaat

Dennis: “De kunst is om een boek te maken dat andere enorm aanspreekt. En het is dan ook heel tof om te horen dat mensen die het boek hebben ontvangen, aangeven dat het zoveel meer is geworden dan ze hadden verwacht. Zowel in kwaliteit als in afwerking en de inhoud. Het voelt nu ook meer als een limited edition omdat het in beperkte oplage verkrijgbaar is.”

Die beperkte oplage wordt alsnog uitgebreid. De tweede batch wordt in februari verwacht. “De verkoop van de eerste oplage ging zo snel dat er al snel sprake was van een tweede druk. Deze duizend boeken worden wel gedrukt met een softcover. Wat ook wel weer cool is, want zo blijft de eerste druk echt een collectors item”, zegt Sandra.

Bekijk de website van Blind Walls Gallery
2020 blind walls gallery het museum op straat jubileumboek in hand 2
werknemer bij uitleg vouwmachine 2

Hulp nodig met het drukken van specials & maatwerk?