Waarin onderscheidt een fotoboek zich.

Een fotoboek bevat vooral beeld. Meestal een minimum aan tekst en de vormgeving is vaak sober. Beeldkeuzes worden uiterst zorgvuldig gemaakt en de drukkwaliteit is maximaal.

Een fotoboek vertelt het verhaal met foto’s. Het verhaal is leidend voor de manier waarop het boek in elkaar zit.

storytelling_3D

Materiaal keuzes.

boek schuin bladeren

Bindwijze en papier.

Papier moet het karakter van het fotoverhaal ondersteunen. Een foto zien en voelen op papier is een andere ervaring dan ernaar kijken via het beeldscherm. De manier waarop je een foto ervaart wordt sterk bepaald door het papier waarop deze is gedrukt. Er is een enorme keuze in offset papier soorten. Sommige fotoboeken bevatten beeld dat doorloopt in de paginavouw, dan is het mooi als een boek volledig open kan liggen. Of misschien vraagt het beeldmateriaal om pagina’s die uitslaan. Een boek kan op veel verschillende manieren worden gebonden, beeldmateriaal en papier spelen hierbij een rol. Vorm volgt functie. Bij NPN drukkers liggen vanzelfsprekend papier collecties en gedrukte fotoboeken ter inspiratie. We kunnen je ook informeren over bindwijzen.

werknemers op bedrijfskantoor

Beeldbewerking, digitale lithografie en rasters.

In overleg met fotografen, ontwerpers, binders bespreken we de sfeer, uitstraling en technische mogelijkheden van het fotoboek. De vorm van het boek is mede afhankelijk van de originele foto’s.

Wij bekijken beeldmateriaal zeer zorgvuldig met onze lithograaf. Hij optimaliseert foto’s door ze digitaal om te zetten naar juiste kleurprofielen en waardes. Zo ontstaat helderheid en contrast in de beelden. Elke papiersoort vraagt om aanpassing van profielen en rasters. Een perfecte drukkwaliteit van je foto’s bereik je alleen door perfecte beeldbewerking en lithografie.

Vorm, gevoel en gewicht?

Als keuzes zijn gemaakt kunnen we kosten ramen. Laat eventueel blanco dummy’s maken. Door een model ervaar je of het gekozen formaat en het aantal pagina’s goed in verhouding zijn. En je voelt hoe het bladert, hoe het aanvoelt qua papier, gewicht en volume.

Complete drukproef.

Wij raden, zeker voor fotoboeken, aan om drukproeven te laten maken op het gekozen papier. Dat is de enige manier om goed te beoordelen of het drukresultaat aan de verwachting beantwoordt.

growing-with-ghana_open
shores-like-you_3D

De binder zet het boek in elkaar.

Na definitief akkoord begint het drukproces. Een mooi moment om aan de pers te komen kijken om de drukvellen van het boek te zien! Wanneer alle pagina’s gedrukt zijn sturen wij, wanneer de tijd het toelaat, de drukvellen naar onze klanten voor een finale controle. Tot slot gaan de vellen naar de binder. Hij maakt het boek af.

Lithograaf bewerkt afbeelding 2

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?