Tijdelijke tekeningen Nico Laan voorzijde staand

Tijdelijke tekeningen van Landschapskunstenaar Nico Laan

Landschapskunstenaar Nico Laan kreeg van zijn gezin misschien wel het gaafste Sinterklaascadeau ooit: hij mocht zijn kunstenaarswerk bundelen in een boek. Met twee dochters die grafisch vormgever zijn, een zoon die werkt als webdesigner, een tekstschrijvende schoondochter én een vrouw die geweldig kan organiseren kon het niet anders dan een succes worden. Het gezin klopte bij ons aan voor het drukken van Nico’s boek en wij ontvingen het project natuurlijk met open armen.

Tijdelijke tekeningen Nico close up bindwijze 2

Tekeningen vanuit een hoog perspectief

Tijdelijke tekeningen. De titel van het boek, maar ook precies wat Nico maakt als landschapskunstenaar. Hij werkt samen met de natuur om verschillende landschappen te voorzien van prachtige tijdelijke tekeningen. Vervolgens legt hij ze vast vanuit de lucht. Vroeger met een vlieger waar hij zelf een camera op gemonteerd had, tegenwoordig doet hij dit met een drone. “Naast landschapstekenaar ben ik ook fotograaf. Ik vind de tekeningen vooral interessant vanuit een hoog perspectief. Vanuit de lucht kan ik eindeloos spelen met de lijnen die ik zorgvuldig in het zand heb getekend.”

“Vroeger werkte ik veel met anamorfose: een truc die ervoor zorgt dat je een object alleen ziet vanuit een bepaald perspectief. Later ben ik abstracter gaan werken en liet ik ook de invloeden van de natuur toe. Ik teken bijvoorbeeld nét voor de storm grote cirkels op het strand en kijk vervolgens wat er gebeurt. Ook het getij kan van grote invloed zijn voor het eindresultaat.”

Tijdelijke tekeningen Nico open schuin 2
Tijdelijke tekeningen Nico close up
Tijdelijke tekeningen Nico afbeelding 4
Tijdelijke tekeningen Nico afbeelding 3
Tijdelijke tekeningen Nico afbeelding 2
Tijdelijke tekeningen Nico afbeelding 1
Tijdelijke tekeningen Nico open schuin 4
Tijdelijke tekeningen Nico open schuin 3

Bescheiden

Nico heeft zich tijdens het gehele proces naar eigen zeggen bescheiden opgesteld. “Mijn dochters, schoondochter en zoon zaten bomvol ideeën. Ik was het er niet altijd meteen mee eens, maar ze wisten me goed te overtuigen. Zij hebben sowieso veel meer verstand van vormgeving en ontwerpen dan ik. Mijn vrouw is ook veel beter in organiseren. Ik ben niet zo’n organisator. Dat zie ik echt als een vak apart.”

Een deel van die organisatie bestond uit een crowdfundingsactie. Het drukken van een kwalitatief goed boek is kostbaar, wist Nico. Binnen no-time hadden ze hun streefbedrag bij elkaar. Toen dat bedrag uiteindelijk te laag bleek te zijn vanwege de prijsstijgingen van onder andere papier, werd de crowdfundingsactie aangepast. Ook het nieuwe bedrag was snel bij elkaar. 

Papier is belangrijk

Voor Nico is het juiste papier van essentieel belang voor het eindresultaat. “Als fotograaf wil je dat je beelden zo mooi mogelijk op papier komen. Zowel de vormgevers als ik waren het erover eens dat we voor ongestreken papier wilden gaan. Dat heeft wel als nadeel dat de inkt sneller opgezogen wordt. Gelukkig waren we hiervoor bij NPN Drukkers aan het juiste adres. Door hun LED-UV drukpers droogde de inkt razendsnel, waardoor deze mooi op het papier bleef liggen Hierdoor komen de kleuren prachtig tot hun recht.”

Tijdelijke tekeningen Nico afbeelding 5

Super enthousiast

Nico is erg blij met de samenwerking. “Al bij het eerste contact met John merkte ik dat ze super enthousiast waren over ons project. Dat we voor ongestreken papier wilden gaan was een plus. Dat is namelijk één van hun specialiteiten vertelde John, die het direct helemaal voor zich zag. Mijn dochters zijn vaker bezig met drukwerk, maar wilden hier echt iets speciaals van maken. Kwalitatief goed papier, een omslag met zilverfoliedruk, het kon allemaal. Ik merkte duidelijk dat dit project echt de interesse had bij NPN Drukkers.”

Goed ontvangen

Het boek van Nico had een oplage van ruim 500 exemplaren. Inmiddels is hij er al 470 kwijt. “Mijn boek is erg goed ontvangen. Tijdens de boekpresentatie in Den Haag vlogen ze als warme broodjes over de toonbank. Ook de mensen van de crowdfunding waren enorm geïnteresseerd in het boek. Bovendien heb ik met een mooi interview in Trouw gestaan. Dat zorgde ook voor een flink aantal verkopen.”

Nico is trots op zijn boek. Daarom besloot hij deel te nemen aan een wedstrijd van Stichting De Best Verzorgde Boeken. Ieder jaar kiest een vakjury 33 boeken uit waar zichtbaar met hart en ziel aan is gewerkt. De jury kijkt onder andere naar het ontwerp, de druk- en bindwijze, de lithografie en het opdrachtgeversschap. Wij hopen natuurlijk van harte dat ‘ons’ boek uitgekozen wordt!

Tijdelijke tekeningen Nico Laan spread 2
Tijdelijke tekeningen Nico Laan spread 3
Tijdelijke tekeningen Nico close up 2
Drukwerk wordt gestapeld op triltafel

Hulp nodig met het drukken van een boek?