Voorzijde omslag Meet Bob Jasper Doest

Meet Bob de Caribische flamingo

Ontmoet Bob; prijkend op de cover van het kleurrijke en gelijknamige boek ‘Meet Bob’. De kleuren zijn indrukwekkend. Indrukwekkend mooi. We hebben het hier over het fotoboek van Awardwinning World Press-fotograaf Jasper Doest met in de hoofdrol flamingo Bob. De prachtige foto’s geven ons een kijkje in het kleurrijke leven van deze inmiddels toch wel bekende vogel. Het boek is bedacht door de fotograaf als eerbetoon aan zijn geboorte-eiland Curaçao. De rol van regisseur lag bij ons: NPN Drukkers. De lithografie – die een uiterst belangrijke rol speelt in dit boek – is van de hand van Marc Gijzen. 

Bob is een Caribische flamingo van het eiland Curaçao

Zijn leven nam een drastische wending toen hij tegen een hotelraam vloog, waarbij hij een zware hersenschudding en een gewonde vleugel opliep. Hij werd verzorgd door Odette Doest, een plaatselijke dierenarts die ook een revalidatiecentrum voor wilde dieren en een liefdadigheidsinstelling voor natuurbehoud (FDOC) runt. Door zijn handicap kon Bob niet worden vrijgelaten. Maar in plaats daarvan werd hij ambassadeur voor FDOC, dat de lokale bevolking voorlicht over het belang van de bescherming van de wilde dieren op het eiland. Het boekt biedt als het ware ondersteuning bij deze belangrijke taak om toekomstige generaties op te leiden.

afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 7
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 19
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 21
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 2

‘Fotografen in het algemeen – maar Jasper in het bijzonder – hebben een ambitieniveau welke de standaardmogelijkheden van beeldproductie in druk overstijgt.’

Fotografie versus drukwerk

Voor Jasper begon de fotografische reis met Bob op het moment dat hij in 2016 Curaçao bezocht. Bob was net gered. Voor zowel Marc Gijzen, de lithograaf als voor ons NPN Drukkers begon die reis pas veel later… 

De accountmanager vanuit NPN Drukkers die nauw betrokken was bij dit proces is Peter Bongers. Hij vertelt over de werkwijze: “Fotografen in het algemeen – maar Jasper in het bijzonder – hebben een ambitieniveau welke de standaardmogelijkheden van beeldproductie in druk overstijgt. Wat ik daarmee bedoel? Het originele beeld rechtstreeks uit de camera is veel rijker en verfijnder dan in (offset)druk gerealiseerd kan worden. Het doel is om zo dicht als mogelijk bij de originele foto te komen om op die manier het mooiste resultaat te creëren.”

Het juiste papier voor optimale beleving

“Om tot dat resultaat te komen”, vertelt Peter, “moet er uiterst zorgvuldig worden gekeken naar de juiste keuzes wat betreft papier. Op basis van de wensen van de vormgever hebben wij vier papiersoorten, die in tactiliteit (hoe het aanvoelt) en tint verschillen, geadviseerd. De definitieve keuze voor het 150 grams Metapaper Extra Rough Recycling White is gemaakt aan de hand van diverse drukproeven op verschillende papiersoorten én met verschillende densiteit. Het woord ‘Rough’ in de naam zegt het eigenlijk al; dit is het meest ruwe, ongestreken papier. 

Door echt goed samen te kijken naar de verschillende mogelijkheden en hier aandacht aan te besteden, creëer je uiteindelijk een onvergetelijke tastbare ervaring. Met die reden is er gekozen voor een papiersoort dat volumineus en ruw in oppervlaktestructuur is. Waar we wel rekening mee moesten houden is dat dit papier in eerste instantie niet het meest geschikt lijkt voor 1:1 beeldproductie.”

‘Door echt goed samen te kijken naar de verschillende mogelijkheden en hier aandacht aan te besteden, creëer je uiteindelijk een onvergetelijke tastbare ervaring.’

afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 10
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 9
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 8
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 14
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 5

Lithografie zorgt voor de perfecte kleurbalans

Maar daar heeft NPN Drukkers een oplossing voor. Of beter gezegd: Marc Gijzen. De lithograaf waar NPN Drukkers nauw mee samenwerkt. “Door het ruwe oppervlak en zuigend vermogen van dit papier is er een verlies van detail in het beeld dat door lithografische bewerkingen gecompenseerd moet worden. Feitelijk proberen we alle tegenstellingen op te heffen. Omdat dit een buitengewone lithografische klus is, hebben wij gekozen voor Marc. Hij heeft hier enorm veel ervaring mee. Hij verscherpt het originele beeld en brengt het geheel in balans. 

Aan de hand van de analyse van het beeld, in combinatie met de papiersoorten adviseerden wij te drukken in vijf kleuren. In het geval van Meet Bob in full colour (inclusief zwart) en een extra zwart. De blauwe ondertoon van het zwart zorgt voor een krachtig beeld, waardoor er meer diepte en de illusie van scherpte ontstaat. Lithografisch wordt dit in een apart kanaal aan het bestaande beeld toegevoegd. Het komt dus bovenop het standaard full colour zwart.” 

Het eindresultaat is wat telt!

Voor een blijvend, aansprekend resultaat is het boek gedrukt met de led uv-pers. De droging door LED-UV lampen van onze drukpers zorgen ervoor dat de inkt niet zover wegslaat in het papier als bij reguliere offsetpersen. Voor blijvend, krachtig beeld. “Onze opdrachtgever heeft daarom bewust gewacht op de ingebruikname van deze pers. Het eindresultaat was verbluffend!

Uiteraard is het onze taak om de wensen van de fotograaf, externe productiebegeleider van de fotograaf en de boekontwerper op hetzelfde niveau te krijgen. Wij zorgen ervoor dat zij op één lijn zitten, waardoor er een gebalanceerd en verfijnd eindresultaat ontstaat, waar iedereen trots op is. Het draait uiteindelijk om het managen van de verwachtingen en daarbij moet een balans ontstaan tussen techniek en creativiteit”.  

‘Onze opdrachtgever heeft daarom bewust gewacht op de ingebruikname van deze pers. Het eindresultaat was verbluffend!’

afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 3
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 6
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 15
afbeelding uit boek Meet Bob Jasper Doest 12

Hulp nodig met het drukken van een boek?