Nieuw leven voor een oude drukkerstraditie

Op 9 januari 2023 blazen Graphic Matters en NPN Drukkers een oude traditie nieuw leven in met de presentatie van een Koppermaandagprent. Ditmaal is het echter een oude meester die de jongere generatie zal inspireren.

Drie bijzondere werken van Henk Cornelissen worden een-op-een gereproduceerd en zijn in beperkte oplage beschikbaar voor ontwerpers en studio’s die zich aanmelden.

Koppermaandagprent aanvragen
koppermaandag prent 2001-0006-B
Koppermaandag prent 1988_0002
Koppermaandag prent 1989-2_0028

De Koppermaandagprent

Koppermaandag was sinds de 15e eeuw een feestdag voor drukkers. Op de eerste maandag na Drie Koningen (6 januari) overhandigden leerling drukkers een bijzonder drukwerk aan de meesterdrukkers als proeve van vakbekwaamheid. In de 19e eeuw werden koppermaandagprenten als geschenk aan relaties gestuurd. Door het versturen van Kerst- en Nieuwjaarskaarten ging het ritueel in de loop van de 20e eeuw verloren.

De Koppermaandagprent 2023

Met uitgave van deze Koppermaandagprent vieren Graphic Matters en NPN Drukkers de aanstaande herwaardering van print als tactiele tegenhanger van de vele digitale ontwerptoepassingen. Naast een fascinerend artistiek onderzoek is de prent het toonbeeld van bijzondere technische mogelijkheden waarmee de drukkers laten zien dat hun kennis en ambacht ook nu nog volop in ontwikkeling is.

Benieuwd naar het oeuvre van Henk? De bijzondere prent is in beperkte oplage beschikbaar voor ontwerpers en studio’s die zich aanmelden.

Koppermaandagprent aanvragen

Handgemaakt werk van ontwerper Henk Cornelissen

De Koppermaandagprent is gebaseerd op het handgemaakte werk van de inmiddels 82-jarige ontwerper Henk Cornelissen. Hij werkte in de jaren ’60 voor grote ontwerpstudio’s in New York, Los Angeles en San Francisco, zoals Unimark International en Saul Bass. Naast zijn werk als ontwerper gaf hij ruim 30 jaar les op Kunstacademie St. Joost in Breda. Nadat hij in 1987 de eerste kerstzegel voor de PTT ontwierp, besloot Henk om alleen nog vrij werk te maken. In dit vrije werk staan patronen en structuren centraal. “Niet in zichzelf herhalende structuren, maar in structuren waarin toeval het regelmatige patroon doorbreekt.”

Koppermaandag prent 1989-2_0035-B