leadforensics

FM-raster

FM-raster

FM-raster staat voor Frequentie Modulatie raster (ook wel stochastisch raster genaamd). Beide benamingen duiden op het ontbreken van patronen in het plaatsen van de rasterpunten, ofwel de totale willekeur in de rangschikking van de punten in een vlak. Bij FM-raster verandert de grootte van de rasterpunt niet, maar varieert de hoeveelheid willekeurig geplaatste rasterpunten per vierkante centimeter. De rasterpunten zijn zo klein, dat ze zelfs met een vergrootglas moeilijk als afzonderlijke rasterpunten waarneembaar zijn.

De fijnheid van het raster geeft je veel meer scherpte en contrast in je beelden dan je kunt bereiken met een klassiek AM-raster. Je beelden krijgen hierdoor veel meer detail en storende effecten zoals het trapvormig weergeven van rechte lijnen en rafelige randen bij uit deelkleuren opgebouwde teksten zijn hiermee verleden tijd.

Door de willekeurige plaatsing van de rasterpunten kan er geen moiré meer optreden, tenzij het al in het originele beeld zit natuurlijk. Moiré is een ongewenst (ringen)patroon dat ontstaat door het botsen van AM-rasterpatronen met structuren in het beeld. Het FM-raster is daarom bij uitstek geschikt voor het drukken van gedetailleerde textielproducten zoals kleding, maar ook meubels, tapijten en hifi-apparatuur.
And last but not least gebruikt deze techniek ook nog eens minder inkt.
Het resultaat is een verbluffende scherpte die je niet eerder hebt gezien.

Share: