leadforensics

Gebonden boeken: de verschillende bindwijzen

De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om boekbinden. Dit – haast vergeten – ambacht is eeuwenoud en wordt tegenwoordig gezien als een ware kunstvorm. Niet geheel onterecht als je weet wat er allemaal bij komt kijken. De eerste gebonden boeken bestonden uit een methode die koptisch binden wordt genoemd. Hierbij worden ‘setjes’ pagina’s gevouwen en met een kettingssteek vastgezet. Tegenwoordig zijn er tal van varianten en manieren wat betreft het inbinden van boeken. Welke dat zijn, leggen we uit in dit artikel.  

Boekbinden

Het type afwerking of de bindwijze van een boek wordt in feite bepaald aan de hand van het gebruik. Heel simpel: niet alle bindwijzen en niet elke binding is geschikt voor elk project. Naast het gebruik zijn ook het aantal pagina’s, productiekosten en/of het een duurzame productie wordt, kwaliteitscriteria voor de keuze van het binden. 

NPN Drukkers biedt meerdere mogelijkheden als het gaat om het binden van boeken. Denk aan: Otabind®, Otastar®, Schweizer (eventueel met linnen kapje) en de versie met genaaide en afgelijmde rug, genaaid gebrocheerd en garenloos gebrocheerd. Eventueel gecombineerd met gekartonneerde platten voor extra stevigheid. En niet te vergeten; de gebonden versies.

– Otabind®

Bij deze bindwijze wordt de omslag niet op de rug van het boekblok bevestigd, maar op de eerste én laatste pagina van het boekblok. Bij het openslaan van het boek, zie je een holle ruimte tussen de rug en het boekblok, wat ervoor zorgt dat het boek vlak blijft liggen. Een vlakliggend boek biedt verrassende resultaten

– Otastar®

De basis van Otastar® is identiek aan die van Otabind®. 

De basis is identiek aan Otabind®. De ‘trekkersporen’ (de dubbele platril) van Otabind® worden mooi verstopt door een tweede omslag, welke met hotmelt op de eerste Otabind®-omslag wordt verlijmd. De omslag op de rug wordt hierdoor ook steviger.

– Schweizer

Deze bindwijze – Schweizer – wordt de Zwitserse bindwijze genoemd. Deze manier van binden wil zeggen dat het boekblok vastzit door middel van een strook dubbelzijdige tape en/of koudlijm. Bij deze Zwitserse manier wordt er een genaaid boekblok geproduceerd. Je kunt er nog voor kiezen om ze eventueel met linnen te bekleden. Ook bij deze techniek valt het boek mooi vlak en blijft het goed openliggen. 

 Schweizer en de versie met genaaide en afgelijmde rug worden standaard met koudlijm uitgevoerd. Bij de overige technieken zul je deze (duurdere) wens speciaal moeten aangeven. We zullen – in overleg met de binder – te allen tijde adviseren wanneer koudlijm wel of niet kan.

– Genaaid gebonden

Een genaaid gebonden boek is de meest luxe variant voor de afwerking van een boek. De gevouwen en vergaarde katernen worden met garen aan elkaar genaaid tot een boekblok, voorzien van een flexibele lijm en een gaasje. Daarna verlijmt men het boekblok met schutbladen aan de harde omslagband. Een gebonden boek staat buiten de grafische wereld beter bekend als een boek met harde kaft of een hardcover.

  • Met een gebonden boek heb je veel keuze voor zowel het boekblok als de band.
  • Ronde of rechte rug
  • Kapitaalband (in vele kleuren)
  • Leeslint (in vele kleuren)
  • Schutbladen in alle kleuren of bedrukt
  • Toegevoegde cd/dvd met databag, digitray of databoard
  • Met bedrukt papier, linnen, wibalin of (kunst)leer in vele kleuren
  • Halflinnen band (linnen rug met bedrukte platten)
  • Driekwartlinnen band
  • Foliedruk in goud, zilver en andere kleuren, blinddruk
  • Stansvorm
  • In de band geïntegreerde cd/dvd d.m.v. stansen
  • Grijsbord, foambord, zwartboard of whiteboard vanaf 1,5 mm tot 3,5 mm

Hoe kies je de juiste binding?

Uiteraard kun je in grote lijnen zelf bedenken wat je wil. Zeker als het gaat om kosten, duurzaamheid, uiterlijk, vlakligging etc. Maar NPN Drukkers is jouw expert als het gaat om het kiezen van de juiste binding voor jouw productie. Wij begrijpen dat het laten maken van een boek een aanzienlijke investering is. Juist daarom willen wij de kans op een mooi resultaat zo groot mogelijk maken.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact op!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?