leadforensics

Zes tips over het drukken van een brochure

Een brochure is een mooie manier om je producten of diensten te laten zien aan potentiële klanten. Iets tastbaars blijft veel beter hangen dan één van de duizenden online berichten die jouw klant op een dag ziet. Zo’n brochure ligt ergens op tafel en telkens als de klant er langs loopt, wordt hij herinnerd aan jouw bedrijf.
Je wilt natuurlijk dat zo’n brochure kwaliteit uitstraalt. Het is immers een verlengd visitekaartje van wat jij doet of aanbiedt. Daarom is het belangrijk om niet alleen het ontwerpproces, maar ook het drukproces op een zorgvuldige manier te laten verlopen. Hoe je dat het beste doet? We geven je 6 tips!

1. Bepaal wat je wilt laten zien

Als eerste is het goed om na te gaan wat voor soort brochure het moet worden. Gaat het vooral om de tekst, of wil je jouw producten juist laten schitteren in mooie afbeeldingen? In het laatste geval is de kleurdynamiek erg belangrijk. Met de juiste voorbereiding knallen jouw producten van het papier af! Wil je de focus op de tekst en afbeeldingen leggen? Dat kan natuurlijk ook. 

2. Kies de juiste papiersoort voor jouw brochure

We noemden het hierboven al even; het is belangrijk dat je brochure een bepaalde kwaliteit uitstraalt. De juiste papiersoort is hierbij van grote invloed. Een glanzend gestreken papier geeft een compleet andere look and feel dan ongestreken varianten.
Heb je bij punt één gekozen voor een focus op tekst? Dan is het uiteraard belangrijk dat deze goed leesbaar is. Voor kleurrijke afbeeldingen is het belangrijk om voor een papiersoort te gaan waar de inkt niet in wegslaat, zodat de kleuren optimaal behouden blijven.
Daarnaast is het gevoel van het papier belangrijk om te bepalen. Er zijn gladdere en ruwere papiersoorten in verschillende tinten. Elke soort heeft zijn eigen aandachtspunten. We adviseren je er graag over. 

3. Kies de juiste looprichting van het papier

Heb je de papiersoort bepaald? Dan is het belangrijk om te kijken naar de looprichting van het papier. De pagina’s van je brochure moeten mooi vlak liggen en prettig zijn om doorheen te bladeren. Je wilt natuurlijk geen bobbels en vouwen! 

De looprichting heeft te maken met hoe de vezels in het papier liggen. We onderscheiden hierin Breedlopend (BL) en Langlopend (LL). Veel papiersoorten worden zowel Breedlopend als Langlopend geproduceerd, zodat je altijd een efficiënte drukvelindeling kunt maken.
 
Er zijn echter ook papiersoorten die enkel Breedlopend of juist Langlopend geproduceerd worden. Dat kan betekenen dat je met bepaalde soorten tot een inefficiënte drukverdeling komt. Dat betekent dat je minder pagina’s uit een drukvel kunt halen dan bij een ideale looprichting. Belangrijk om bij stil te staan, omdat dit invloed kan hebben op de kosten van je brochure. Wanneer het om grotere hoeveelheden papier gaat kan er op aanmaak papier besteld worden, dan kan er rekening gehouden met een optimale indeling in combinatie met de looprichting.

4. Kies het juiste formaat en aantal pagina’s

Het aantal pagina’s dat je per drukvel kunt produceren is, zoals je hebt gelezen, afhankelijk van het gekozen formaat. Een geniete of gesingerde brochure kan alleen in een veelvoud van 4 pagina’s worden geproduceerd, met een minimum van 8 pagina’s. Het maximum is afhankelijk van de dikte van het papier. Een gelijmde brochure heeft een minimale rugdikte van een mm of 3 nodig. De keuze voor het formaat en het benodigde aantal pagina’s heeft veel invloed op de kosten. Laat je door ons adviseren over de meest efficiënte drukvelindeling.

Lindsay Issue No.1 detailshot ruggen serie
Lindsay Issue No.1 detailshot ruggen serie

5. Bepaal de juiste lithografie

Een moeilijk woord, maar wel goed om over na te denken. De lithografie. Als je de papiersoort voor je brochure gekozen hebt is het belangrijk dat afbeeldingen van het juiste papierprofiel worden voorzien. Zo krijg je het beste resultaat.
Er zijn papiersoorten die de inkt echt opzuigen (opdikkende ongestreken papiersoorten) en papiersoorten waar de inkt mooi op de strijklaag (MC-papiersoorten) blijft liggen. 

Speciaal hiervoor hebben we een lithograaf die graag met je meedenkt. Hij helpt je om op basis van de papiersoort die je hebt gekozen, het beste resultaat te behalen. Dat zit ‘m dan vooral in op welke manier je afbeeldingen omgezet worden. Tegenwoordig kun je met goede lithografie op onze LED UV-pers zeer kleur- en contrastrijke drukresultaten bereiken op alle papiersoorten. Het omzetten van beelden met het juiste papierprofiel kan op beeldniveau gebeuren. elk beeld wordt dan afzonderlijk beoordeeld. Het kan ook in een batch worden gedaan. Dat is sneller én goedkoper, maar elk beeld krijgt dan een gemiddelde curve. 

6. Maak keuzes als het gaat om de afwerking

Als laatste is het belangrijk om naar de afwerking te kijken. Een goede afwerking kan absoluut het verschil maken. Een geniete brochure is gehecht met 2 nietjes in de rug. Wist je trouwens dat je naast standaard nietjes ook gekleurde nietjes hebt! Je kunt ook kiezen voor brochures met oognieten? Deze vormen lusjes in de rug. Hiermee bewaar je verschillende edities in een ringmap. Handig! Wil je een brochure of magazine maken met veel pagina’s? Kies dan voor een gelijmde of genaaide brochure. Ook in deze categorie zijn verschillende alternatieven, zo ligt Otabind (Patabind of Lay-Flat wordt het ook wel genoemd) heel erg vlak wat een voordeel is bij doorlopende foto’s.

Een brochure kan gemaakt worden als selfcover. Dan heeft de omslag hetzelfde papier en gramsgewicht als het binnenwerk. Je brochure kan ook worden voorzien van een steviger omslag met eventueel een veredeling, zoals mat- of glanslaminaat, spot UV of braille lak, een preeg of foliedruk. 

Kortom, een hoop dingen om over na te denken. Voor jou misschien wat ingewikkeld, voor ons absoluut niet! We staan voor je klaar om je te helpen met het uitwerken van je idee en leggen je graag alles uit. Zo ontstaan er geen teleurstellingen en voorkomen we dat er dubbel werk verricht moet worden.
Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden! 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?